mobillogo_80x600s

Skapa strategiska mål som lagras i långtidsminnet

Vårt långtidsminne är en viktig komponent i definitionen av en strategi.
Till skillnad från vårt korttidsminne som hanterar att-göra-listor för dagen, så är långtidsminnet bäraren av det vi skall uppnå, t.ex. en förändring med en strategi.

Strategi är en förändringsresa till ett tillstånd som vi beskriver visuellt i kombination med text som t.ex. Kennedys berömda citat för Apollo-programmet:

“I believe that this Nation should commit itself to achieving the goal, before this decade is out, of landing a man on the moon and returning him safely to earth.”  
John F. Kennedy 
Address to Joint Session of Congress, on Urgent National Needs (25 May 1961)

Detta tillståndsmål beskriver vem och vad som görs i presensform i ett sammanhang som gör att vi kan “se” det framför oss hur det kommer att se ut.
Det gör det lätt för oss att komma ihåg det.
Vi har en bild som tydligt beskriver vad vi vill uppnå.

I vårt långtidsminne underlättas återkallandet av informationen om texten har en visuell association som beskriver vem som gör det vi vill uppnå.
Vårt korttidsminne lagrar information sekventiellt samtidigt som vårt långtidsminne lagrar information genom associationer. Detta medför att långtidsminnet har en mycket större kapacitet än korttidsminnet och i princip en oändlig kapacitet.

Det är därför helt avgörande för att lyckas med en strategi att tillståndsmålet har en visuell och textuell grammatisk sammansättning.

Tänk på det här nästa gång du skriver ett strategiskt mål!

Kommentera gärna inlägget:

Tidigare inlägg

Etikettmoln