mobillogo_80x600s

Börsbolag behöver tydlig strategi och konkreta mål

Patricia Hedelius tar idag upp bristen på realistiska mål hos börsbolagen i sin artikel "Bolagsmål utan täckning" (SvD Näringsliv 2011-11-14 s.12)

 

Hedelius jämför många börsbolags orealistiska mål med photoshoppade bilder på kontaktannonser för att locka till sig intressenter.

 

"Att försöka locka till sig aktieägare med för högt ställda mål är lika kortsiktigt som photoshoppa sönder bilderna på nätet. Därmed är det lite märkligt att så många storbolag år ut och år in håller fast vid mål och riktlinjer som mest går att likna vid önskedrömmar utan någon verklighetsförankring."


Att sätta mål är en lika viktig del som att tala om vad det är för kritiska verksamhetsåtgärder som kommer att leda oss till målen. Det man missar i kommunikationen är just att peka på de kritiska åtgärderna som verksamheten skall uppfylla inom ett verksamhetsår. Om verksamheten kommunicerar de kritiska åtgärderna är det svårare för den högsta ledningen att bara dribbla med siffror som oftast utfaller ändå med en bonusbetalning.

 

"Opuppfyllda mål och uteblivna hat tricks ska synas i både aktiekurs oh i vd:s lönekuvert." 


Strategiformuleringen skall vara tydlig och det framgå lika tydligt vilka är de mest kritiska åtgärderna som skall implementeras i verksamheten för måluppfyllelse. Först då kan aktieägarna följa verksamhetens utveckling både kortsiktigt och långsiktigt.

 

Hedelius avslutar med; 

"Att låta kunderna prova bikini i mörker ökar liksom inte försäljningen utan skapar bara förvirring om var överflödskilon och bristningar egentligen finns"


Kommentera gärna inlägget:

Tidigare inlägg

Etikettmoln